Dendeng Blado
Gerecht met rundvlees


IngrediŽnten
500 g rundvlees, 10 daun salam, 5 grote rode lomboks, 10 verse rawits, 7 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 2 stukjes laos van ca. 3 cm, 1 tomaat, 1 theelepel suiker, 1 eetlepel limoensap, zout, plantaardige olie

Bereidingswijze
Snijd het vlees in dunne plakjes van circa 5 cm, doe ze in een pan met ruim water met 5 daun salam, breng het aan de kook en laat het vlees in 1 ŗ 1,5 uur op laag vuur gaar worden.

Schep het vlees uit het water en laat het uitlekken. Klop de plakjes daarna nog dunner uit met de houten vleeshamer of de oelekan (stamper van de cobek). Verhit de olie in de wadjan en bak de plakjes vlees knapperig bruin.

Maak de lomboks schoon en snijd ze in ringetjes. Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze fijn. Schil de laos dun en snijd deze in dunne schijfjes. Snijd de tomaat in partjes. Maak de rawits schoon en maal ze in de cobek of de blender fijn.

Giet de olie op circa 4 eetlepels na uit de wajan en verhit deze. Fruit hierin de sjalot, knoflook, lombok en fijngemalen rawits. Voeg de laosschijfjes, de resterende daun salam, de suiker en zout naar smaak toe.

Meng de krokant gebakken plakjes vlees, de tomaatpartjes en het limoensap erdoor.